Nairobikoll!

Kampanj mot hatkommentarer i Kenya

Posted on: 4 mars 2013

Affisch från UmatiEftervalsvåldet i Kenya 2007/2008 (och våldsamheterna vid valet 2002) gjorde nationen akut medveten om varför hets och hot är farligt på riktigt. Sedan 2010 säger den kenyanska konstitutionen uttryckligen att yttrandefriheten inte sträcker sig till att försvara hets (”hate speech”)1, och sedan 2008 är hets mot folkgrupp i sig ett brott.

Nu, under pågående val riktas ljuset också mot hatiska kommentarer på nätet. Umati är ett Nairobibaserat projekt som bevakar hat- och hetskommentarer, och som har fått viss spridning på hashtaggen #nipeukweli (swahili: Nipe ukweli, ”hit med sanningen”), där falska rykten avlivas när de dyker upp. Intressant nog är sisådär hälften av sakerna som tas upp utländska mediers hårdvinkling på våldet och vilja att hitta konflikter.

Under valet är också Ushahidi tillbaka där det startade, genom valövervakningstjänsten Uchaguzi, som också är med och promotar Nipe ukweli-initiativet.

1 Hate speech omfattar bara etniskt riktat hat och hets, inte sådant som handlar om t.ex. kön eller sexuell läggning.

Edit: På Twitter följer du enklast valet på KeElections2013.

3 svar to "Kampanj mot hatkommentarer i Kenya"

[…] Umati , kampanjen mot näthat under valet i Kenya: Här kommenterar Michaela Wrong just detta, och […]

Videomöte för ljusa krafter alla Söndagar och Onsdagar kl.11:00-11:40.

Videomöte för ljusa krafter alla Söndagar och Onsdagar kl.11:00-11:40.

Starka vänsterkrafter som vill organisera motstånd mot alla de krafter som skapar konflikt och hat är inbjudna. Inget hat är välkommet, varken det som kommer från religiösa, höger eller vänster.

För att medverka i själva mötet bör du ha talesperson-position i ett parti som vill ta mandat 2022, eller vara en drivande mediepersonlighet. Dela gärna med dig till de personer som sprider ljus och enhet och inte skapar konflikt!

Lämna en kommentar

Om mig

Jag är frilansande journalist och konceptutvecklare.
Kontaktuppgifter: leowallentin.se

Arkiv